Hiivasyndroomaan auttaa ruokavalio. Ruokavalio on aina yksilöllinen, joku saattaa pystyä syömään jotain, mikä saa toisen kärsimään pahojakin oireita. Ruokavaliota voi tietenkin kokeilla itsekin, mutta lääkäriltä tai ravitsemusterapeutilta kannattaa kysyä apua ja neuvoja. Tätä tekstiä ei tule käyttää ainoana ohjeena.

Tässä käyn läpi yleisimmät kielletyt ruoat ja ruoka-aineet. Olen jakanut ne kolmeen ryhmään. Ensimmäiset ovat pahimpia, toiset melkein yhtä pahoja ja kolmannet täysin yksilöllisiä.

1. Kolme pahinta hiivan villiinnyttäjää ovat:
* hiiva (myös hiivauute)
* vehnä
* sokeri (myös piilosokeri esim. hilloissa)

2. Ehdoton ei tulee sanoa seuraaville:
*
homeet (siis myös homejuustot)
* kuivatut hedelmät
* alkoholi
* etikka
*
maapähkinät, cashew-pähkinät (niissä on usein hometta pinnalla)
* paistetut ja friteeratut rasvat
* sienet
* soijakastikkeet

3. Myös seuraavat ruoat ja ruoka-aineet pitäisi jättää pois ruokavaliosta (melko ehdoton ei):
* kahvi

* maitotuotteet (ei koske sokeroimatonta jugurttia, asidophiluspiimää eikä viiliä)
* purkkiruoat ja säilykkeet
* mehut
* hunaja

Jos vaiva on jatkunut pitkään ja kyse on vaikeasta hiivasyndroomasta, jätetään alussa lisäksi pois kaikki hedelmät ja marjat (paitsi puolukka), kaikki kotimaiset viljat kaikissa muodoissa, gluteenittomat viljat (hirssi, riisi, tattari, maissi), peruna sekä hapanmaitotuotteet.

Minä voin syödä hedelmiä (ei banaania tai viinirypäleitä) jonkin verran. Maitotuotteet ovat myös (ainakin toistaiseksi) sopineet, kunhan niissä ei ole yhtään sokeria. Purkkiruokiakin olen käyttänyt, mutta tutkinut tuoteselosteet tarkkaan! Hunajaa olen käyttänyt silloin tällöin, mutta harkitsen senkin jättämistä pois. Mehuja juon, mutta ainoastaan makeuttamattomia (vain hedelmän oma sokeri).